София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Проф. Слатински: Проф. Кантарджиев е дезинфектант, с който ББ ще си измие ръцете

Общественикът с критичен анализ на ситуацията у нас

Проф. Слатински: Проф. Кантарджиев е дезинфектант, с който ББ ще си измие ръцете

Общественикът с критичен анализ на ситуацията у нас

43 сVox Populi 7100


Жал ми е за проф. Кантарджиев, но не мога да го съжалявам. Той стана лицето на експертния провал като вирусолог. Той ще стане и универсалният дезинфектант, с който ББ ще си измие ръцете. Това написа проф. Николай Слатински във Фейсбук във връзка с думите му, че ако не се спазва социална дистанция по време на футболните мачове подобен вид двубои ще спрат да се играят.

Първо, проф. Кантарджиев в по-голяма степен от Ангел Кунчев (заради склонността на АК към алармизъм, знаково е скриването му тези дни) започна да обяснява случващото се не според случващото се, а в угода и за угодия на ББ.

Второ, проф. Кантарджиев най-упорито от експертите говори срещу обществото и неговата недисциплинираност, но и дума не казва за политическата отговорност на ББ.
Ето и по-горе - какви били феновете. Ама поведението на феновете е следствие, което не би се появило ако я нямаше причината. Причината е идиотското, направо тъпо от моя гледна точка разрешение за подобно масово посещение на мача. По-голяма глупост бе трудно да се измисли.

Трето, проф. Кантарджиев допусна най-голямата грешка за един експерт - той разказваше през цялото време постфактум какво се е случило, но не съобщи нито веднъж на обществото предварително какво експертите препоръчват на премиера. Така обществото щеше да знае - експертите препоръчват това и това, но премиерът е взел различно решение.

Четвърто, проф. Кантарджиев не прояви воля и смелост да каже - щом властта прави не това, което ние ѝ препоръчваме, да си намери други експерти, които да ѝ препоръчват това, което тя иска да чуе.

Ето заради тези четири причини проф. Кантарджиев от част от решението на проблема с корона-вируса, стана част от този проблем.

Единствено като оправдание за подобно поведение ще кажа, че то не е изключение, то е правило за експертите днес - те робуват и слугуват на властта покварени от цялата тази атмосфера на нарцисизъм и некомпетентност, която властта създава и с която властта обгръща всяка обществена дейност у нас.
И само имащите още съвест от тези експерти, после отиват някъде и тихо, да не ги чуе някой, казват - Цар Троян има магарешки уши! Царят е гол! Царят бъкел не разбира! Царят е гола вода!

Но това не променя нещата. Джинът на вируса еизпуснат от бутилката. А България се надвесва над пропастта и вижда колко дълбока е тя.

Прав ще се окаже мой приятел, който вчера ми каза:
- Не се гневи на хората, че не вярват в сериозността на вируса, не пиши срещу тях. Проблемът не е в хората, а във властта. Тя прави точно това, което ти преподаваш - където има предизвикателство, да се вижда не само беда, а възможност. Е, във вируса властта видя не само беда, а възможност - да удари кьоравото!