София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Проф. Вълчев: Путин може да бъде арестуван, но само ако Украйна спечели тази война

"Това обаче към момента не е много вероятно"

1 годинаПолитика 1 Рая Златинова

"Владимир Путин може да бъде арестуван, но само ако Украйна спечели войната. Това заяви проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в ефира на БНТ. 

“За съжаление големите държави никога не са приемали решенията на Международния наказателен съд. Но по-важното е, че големи политически въпроси не могат да се решават с юридически хитрости. Решението съда е политически и морален акт", добави още той.

“Изборите не са само рационален, но и емоционален акт. За това всяка пария трябва да има послания, които да се помнят от хората. През последните години светът и България се промениха. Сега целта е обществото да се управлява чрез страх и гняв, а това е най-лесно”, допълни проф. Вълчев за предизборната кампания. 

По думите му България има много слаб глас в ЕС, в който никой не се вслушва и за това са виновни политиците, които са управлявали последните 15 години. 

“Обществото – публичността се начупи, всеки от нас живее в различни групи, в свой кръг и всъщност се надъхват взаимно”, уточни още той.