София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Проф. Вълчев: Путин може да бъде арестуван, но само ако Украйна спечели тази война

"Това обаче към момента не е много вероятно"

2 чПолитика 111 Рая Златинова

"Владимир Путин може да бъде арестуван, но само ако Украйна спечели войната. Това заяви проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в ефира на БНТ. 

“За съжаление големите държави никога не са приемали решенията на Международния наказателен съд. Но по-важното е, че големи политически въпроси не могат да се решават с юридически хитрости. Решението съда е политически и морален акт", добави още той.

“Изборите не са само рационален, но и емоционален акт. За това всяка пария трябва да има послания, които да се помнят от хората. През последните години светът и България се промениха. Сега целта е обществото да се управлява чрез страх и гняв, а това е най-лесно”, допълни проф. Вълчев за предизборната кампания. 

По думите му България има много слаб глас в ЕС, в който никой не се вслушва и за това са виновни политиците, които са управлявали последните 15 години. 

“Обществото – публичността се начупи, всеки от нас живее в различни групи, в свой кръг и всъщност се надъхват взаимно”, уточни още той.