София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Прокуратурата за борба с корупцията с ново дело срещу Порошенко

След делото за държавна измяна
пропускане

Прокуратурата за борба с корупцията с ново дело срещу Порошенко

След делото за държавна измяна

1 годинаПравосъдие 13 Боряна Райчева


Специализираната прокуратура за борба с корупцията (SAP) на Украйна откри наказателно дело срещу бившия президент на Петро Порошенко и редица висши чиновници по обвинение в превишаване на официалната власт.
"Решението беше взето и информацията беше въведена в Единния регистър на досъдебните разследвания", се казва в доклада на SAP във Facebook.
Той изяснява, че делото се отнася до назначаването на длъжностни лица на една от водещите компании - производители на електроенергия в Украйна - "Centrenergo". "Длъжностни лица и членове на надзорния съвет на "Centrenergo", заедно с длъжностни лица на Фонда за държавна собственост на Украйна и служители на държавните органи, използващи официални правомощия и статут, са разпределили ключови позиции в управителните органи и надзорния съвет на "Centrenergo“, за да откраднат средствата на компанията, както и контролния пакет. Според жалбоподателя съвместните действия на тази група лица са координирани от народния депутат на Украйна Игор Кононенко и бившия президент на Украйна“, съобщиха в прокуратурата.
По-рано срещу Порошенко бе открито криминално дело от Държавното бюро за разследване поради събитията в Керченския проток.