София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Прокуратурата повдигна обвинения срещу Александър Методиев-Сали

Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“

8 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем народния представител от ПП „Движение за права и свободи” Александър Методиев. Повдигнати са му две обвинения за противозаконно възпрепятстване на орган на властта да изпълни задълженията си и за хулиганство. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

На 07 юли главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на Методиев. Искането за снемането на имунитета му е по повод събитията от 1 май тази година, когато около 16.10 часа, управлявайки лек автомобил, Методиев влязъл в град Костенец.

На място, забранено за изпреварване, той извършил непозволена маневра – т. нар. „тройно изпреварване”. Намиращ се в този район полицейски служител незабавно му сигнализирал със стоп–палка да спре. Вместо да спре, Методиев помахал с ръка на полицая, увеличил скоростта си на движение и подминал.

Минути по–късно на същото място полицаите спрели за проверка микробус. Един от мъжете, който се возел в него, нямал документи за самоличност. Той бил поканен да се качи в полицейския автомобил, за да му бъде съставен акт. Тогава друг от возещите се в микробуса се обадил по телефона на Александър Методиев и го уведомил за случващото се.

Скоро след това Методиев пристигнал на мястото. С груб тон той започнал да иска обяснения от полицаите защо съставят акт на „неговите хора”. После посъветвал нарушителя да не подписва акта, както се случило. Методиев извадил картата си на народен представител, започнал да я размахва пред полицаите и да афишира положението си на депутат.

След като осъзнал, че и по този начин няма да въздейства върху полицаите да съставят акт на нарушителя, той започнал да се държи грубо и цинично с тях.

Методиев поискал от служителите на МВР отчет за цялата им дейност по време на дежурството. След това заплашил полицаите, че ще ги уволни и „след три дни ще се видят вече цивилни”.

Спрямо Александър Методиев е взета мярка за неотклонение „Подписка”.

Разследването по случая продължава.