София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Прокуратурата се самосезира за развалената болнична храна

Тя е предлагана в част от лечебните заведения в София

Прокуратурата се самосезира за развалената болнична храна

Тя е предлагана в част от лечебните заведения в София

3 сОбщество 228 Златина Петкова


Градската прокуратура в София се е самосезирала по излъчен в медиите репортаж за предлагане на развалена храна на пациенти, настанени в едни от най-големите лечебни заведения в столицата.

Разследване на “Нова телевизия” показа как търговско дружество е предоставяло некачествена храна за болни в лечебните заведения – УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, II САГБАЛ „Шейново“ и Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

Служители на фирмата са съобщили за използването на негодни продукти - мляко, плодове, зеленчуци, яйца и месо, за приготвяне на храна за тези болници. По думите на тези лица, по изрично нареждане на ръководството на доставчика, готвачите прилагали конкретни начини за обработка на продуктите, както и в процеса на готвенето.

По разпореждане на прокуратурата на Регионална здравна инспекция–София е възложено извършване на незабавни проверки на място и по документи. Те трябва да установят спазването на здравните и технологичните правила при приготвянето на храната. Следва да се инспектират помещенията на фирмата, в които се приготвя храната за лечебните заведения, които се намират в района на бул. „Брюксел“ в столицата.