София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

ПРОТЕСТ: Медици искат оставката на директора на „Майчин дом” проф. д-р Иван Костов

Ръководството обвинява за напрежението бившия началник на клиниката д-р Елена Георгиева

12 мЗдраве 627 Таня Байрактарова

Пред Министерство на здравеопазването медици от " Майчин дом" излизат на протест".  Причината за недоволството им е свързано с липсата на кадри, както и условията на труд в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. 

Медиците се оплакват от отношението на ръководството към работещите в клиниката. По думите  им заплахите за уволнение са непрекъснати. Ще настояват здравният министър Асен Меджиев да отстрани директора на „Майчин дом” проф. д-р Иван Костов.

Протестът се организира от синдикат „Защита”.  

Срещу старшата акушерка на анестезиологичния блок също има недоволство от страна на работещите в болницата. „Нямаше и три месеца стаж, не различаваше милиграм и милилитър какво значи, беше назначена за главна акушерка на цялата болница. Нямаше мотив за това”, заяви една от протестиращите.

Недоволството продължава и от новия началник на клиниката по анестезиология, който нямал опит с акушерството. „Идва от военна болница, няма опит в акушерството”, каза протестиращ.

Ръководството обвинява за напрежението бившия началник на клиниката д-р Елена Георгиева. От болницата, посочват, че нейната претенция да да бъде началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение е неоснователна и законово недопустима. Тя не покрива задължителното изискване за заемането на такъв пост - да е хабилитирано лице, добавя ръководството.

В момента тече конкурс за заемане на длъжността. Към д-р Елена Георгиева са били отправени четири покани да продължи работа, но тя е отказала.