София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

ПЪРВИ КОМЕНТАР: "Александровска" болница отговори на доц. Оскар за дълговете

В ефира на Евроком лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова разказа за практиките в болницата
18 мОбщество 550 Ивана Иванова

Към момента на встъпването ми в длъжност задълженията на болницата към доставчиците (на лекарства, консумативи, услуги, ток, вода, парно и т. н.) възлизаха на 43 175 457 лв. Това коментира изпълнителният директор на УМБАЛ “Александровска” Проф. Борис Богов за в. "24 часа".

"Днес тези задължения са 40 003  155 лв. Това са трайни задължения, които изплащаме всеки месец съобразно вътрешните правила на болницата към нашите най-големи кредитори – фирмите за доставка на лекарства, консумативи и т. н. Останалите задължения, които се цитират в публичното пространство, са текущи задължения - за заплати, осигуровки, данъци, за отпуски, в тези суми влизат и средствата, които сме получили от Министерството на здравеопазването за капиталови разходи", каза още проф. Богов.

"Цялата тази атака, която в началото изглеждаше като преодолим спор и пропадане в комуникацията между нас, вече се превърна в грандиозно говорене и хвърляне на обвинения към мен лично, към другия член на съвета, към колегите дори. В петък се събрахме на Медицински съвет с всички началници на клиники в болницата, за да представим фактите – и двете страни. Този традиционен за едно лечебно заведение начин на общуване и за решаване на проблеми беше определен от доц. Оскар като “другарски съд”. Той каза, че е бил притискан да подписва протоколите от Съвета на директорите, че е преживял трудни дни на тормоз. Това категорично не отговаря на истината – и може да бъде доказано много лесно", каза още изпълнителният директор на УМБАЛ “Александровска”, каза още проф. Богов.

"Протоколи за 30 млн. лв. разходи ме накараха да подпиша. На 26 април бях призован да подпиша 14 протокола от 14 непроведени заседания на Съвета на директорите. По никакъв начин не бях уведомяван за тях. Във всеки протокол има решения за изразходване на някаква сума пари, като общо за тези 14 протокола са около 30 млн. лв.", обясни Оскар.

Манолова: „Александровска“ болница е затънала в дългове, а там се харчат милиони

Припомняме ви, че в ефира на "Евроком" Мая Манолова от "Изправи се.БГ" разказа за задълженията на "Александровска" болница.

Манолова е сезирала здравния министър за сигнала за харчене на милиони с еднолични решения в Александровска болница и за извършване на съответните проверки дали са провеждани заседания на Съвета на директорите.

"Би трябвало да се направи и проверка доколко целесъобразно са изразходвани публични средства. Очаквам да се самосезира и инспекторатът към Министерството на здравеопазването", каза още Манолова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!