София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪВЕТА ЗА РАЗВИТИЕ КЪМ МС

СЪВЕТЪТ ЩЕ ОБСЪДИ УПРАВЛЕНСКАТА ПРОГРАМА НА КАБИНЕТА
7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Днес е първото заседание на Съветът за развитие към Министерски съвет. На него ще се обсъди управленската програма на кабинета, която беше приета в сряда на редовното заседание на Министерски съвет.

В началото на януари беше конституиран Съвет за развитие, с председател вицепремиерът Румяна Бъчварова. Това е орган към Министерския съвет, в който ще бъдат обсъждани всички спорни въпроси на управляващата коалиция, ще бъдат обсъждани и въпроси, които са свързани със стратегическото развитие. В работата му ще участват всички министри, вицепремиери с представители на ръководствата на парламентарните групи. Там, където има нужда, ще участват и представители на ресорните комисии в парламента. Т.е. това е орган, който на територията на правителството двете власти си взаимодействат, за да могат да бъдат взети решенията. Днес съветът ще представят становища и ще направят предложения за допълване в подготвения документ на управленската програма на кабинета. След днешното обсъждане с партньорите, програмата ще бъде официално публикувана и представена пред Народното събрание.
Документът е над 160 страници, на които са описани приоритетите и действията в 21 области, по които ще работи кабинетът "Борисов" до 2018 година. Той е разработен в изпълнение на Коалиционното споразумение за съставяне на проевропейско реформаторско правителство за устойчиво развитие на България. Той се базира на Програмната декларация, съдържаща приоритети, които ще допринесат за укрепване на държавността и ангажиране със състоятелни, ефективни и дългосрочни политики в области като съдебна реформа, здравеопазване, образование, пенсионна реформа, енергетика, изборно законодателство, демографска политика.
Визията, очертана от правителството, е България да бъде европейска държава, която спазва върховенството на закона и има институции, които работят в интерес на гражданите, гарантират ефективност и прозрачност и създават условия за достоен живот и личностно развитие.
Управленската програма обхваща 21 области, за чието развитие кабинетът набеляза 423 конкретни цели и 1155 мерки. Областите са: външна политика, правосъдие, икономика и растеж, публични финанси, еврофондове, законодателни промени в сферата на обществените поръчки, електронно управление и държавна администрация, образование и наука, социална политика, здравеопазване, енергетика, транспорт и инфраструктура, регионална политика, земеделие, селскостопанство и гори, екология и опазване на околната среда, превенция и контрол на рисковете от бедствия и аварии, култура и духовност, подобряване на публичната среда, отбрана, сигурност и обществен ред и младежта и спорта. За всяка от областите в програмата са набелязани конкретни приоритети.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!