София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пускат свидетелските показания за импийчмънта на Тръмп

Пентагонът и Белият дом спъват следствието

Пускат свидетелските показания за импийчмънта на Тръмп

Пентагонът и Белият дом спъват следствието

8 месецаПолитика 8 Боряна Райчева


В писмо до колегите си от Камарата на представителите председателят на Разузнавателния комитет на САЩ Адам Шиф съобщи, че ще бъдат публикувани стенограмите с показанията на свидетелите по делото за импийчмънта на американския президент Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.
По думите на Шиф, записите с проведените със свидетелите разговори ще бъдат оповестени публично и в бъдеще може да бъдат подложени на редакция. По-рано републиканците заявиха, че не са имали достъп до тях.
Шефът на Комитета добави, че в близките дни ще обяви новите планове, засягащи темата със свидетелите. Освен това, той отбеляза, че игнорираното от Пентагона и Белия дом изискване да предоставят документите по делото за импийчмънта, ще бъде считано за възпрепятстване на следствието от страна на Тръмп.
На 5 октомври т.г. демократите от Камарата на представителите са поискали от администрацията на Белия дом да предостави документите, необходими за разследването по делото за импийчмънта на американския лидер. На 8 октомври Белия дом уведоми демократите, че няма да им сътрудничи по процедурата. На 7 октомври същото запитване бе отправено към министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер, но и Пентагонът не изпълни изискването.
Поводът за началото на процедурата по отстраняването на Тръмп бе скандалът около юлския му телефонен разговор с украинския му колега Владимир Зеленски. В него, според политическите опоненти на американския президент, той се е опитал да убеди Зеленски да започне разследване за дейността в Украйна на Хънтър Байдън – син на бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън, като в замяна Киев ще получи финансова и военна помощ.