София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Пътната агенция ремонтира обгорелия мост на „Струма“ с 1,8 млн. лв.

„АПИ не може да управлява отпадъци“

Пътната агенция ремонтира обгорелия мост на „Струма“ с 1,8 млн. лв.

„АПИ не може да управлява отпадъци“

9 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Над 1,8 млн. лв. ще струват ремонтните дейности на запаления от сметище мост на АМ „Струма“. Това каза Георги Терзийски председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

„Ще предявим като регрес към причинителя и увредителя на съоръжението“, твърди Гоерги Терзийски.

Според данните са направени проверки на 3 800 мостови съоръжения, където са отчетени 120 нарушения.

Терзийски добави, че сигнали в АПИ за отпадъци са получени още на 4 април 2018 г. от Дупница с писмо със сигнал за опасност.

„Извършили сме проверки тогава и установихме че в района на съоръжението няма наличие на отпадъци“, твърди председателят на УС на АПИ.

„Подадохме сигнал до прокуратурата, след като беше увредено съоръжението. Не е имало данни за извършване на нарушение или престъпление“, коментира още Терзийски.

Според него в всеки един момент може под това съоръжение да се появи отпадък.„Уведомили сме Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, за да има действия по писменото разпореждане да бъдат премахнати извън сервитута, но в близост до съоръжението, тези материали за рециклиране“, обясни Терзийски.

Той припомни, според Закона за пътищата има обслужващи зони, които в зависимост от класа си са от 10 до 100 метра.

„Тук няма и 10 метра ще бъде издадено разпореждане да бъде освободен терена. Основната дейност на Агенцията е да изгражда пътища и да поддържа пътища. Тя не е компетентна по управление на отпадъците“, обобщи топмениджърът на пътната агенция.