София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Радев: Обща декларация на Б9 няма да има, всяка страна решава сама за помощта за Украйна

Президентът Румен Радев участва в срещата на върха на държавите от формата Б9


Държавни ръководители на 8 страни на НАТО от Централна и Източна Европа и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обсъждат в Рига напредъка по засилване на отбраната на Източния фланг на Алианса и ситуацията в Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.
Президентът Румен Радев участва в срещата на върха на държавите от формата Б9 в латвийската столица. Преди форума Радев подчерта, че България е решена да развива собствен отбранителен капацитет и да допринася за отбранителния потенциал на източния фланг на НАТО.
Регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността е създаден през 2015 година по инициатива на президентите на Румъния – Клаус Йоханис - и на Полша – Анджей Дуда - в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия.
Във формата Б9 участват България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Срещата обаче няма да завърши с обща декларация на всички държави, както досега, а ще има само заявление на двамата съпредседатели, което се дължи на липсата на пълен консенсус между страните как да бъде постигнат изход от войната на Русия в Украйна. Това обясни президентът Радев преди началото на форума.
По негово предложение е бил променен и първоначалният вариант на съвместното изявление от днешната среща като е отпаднал текстът, който задължава всяка страна от Б9 да предоставя военна помощ на Киев.
"В резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна, дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ и считам това като определен успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка в посока на преместване на фокуса от търсене на решение на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви, много разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир към търсене на решение чрез преговори съобразно устава на ООН. Затова и подкрепяме в това съвместно заявление подготовката за срещата на върха в Швейцария".
Трябва да осъзнаваме реалностите, подчерта българският президент и допълни, че всички искат Украйна да възстанови териториалната си цялост, а Русия да прекрати агресията си, но реалността е, че Киев няма нито материалните, нито човешките ресурси да постигне тези цели.