София 28 °C София 28°C - ясно небе Велико Търново 29 °C Велико Търново 29°C - ясно небе Пловдив 33 °C Пловдив 33°C - ясно небе Варна 32 °C Варна 32°C - ясно небе Бургас 31 °C Бургас 31°C - ясно небе

Рашков: Подслушването на политици и граждани по време на протестите е било масово и денонощно

"С много извънреден труд, който чрезвичайно е бил заплатен тогава"
29 дниПолитика 12

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че подслушването в периода на протестите срещу правителството миналото лято - на политици и на обикновени граждани, е вървяло почти денонощно. Освен това полагането на извънреден труд от служителите е било платено за разлика от други случаи.

"Работили са почти денонощно, без почивен ден - толкова много са били наблюдаваните граждани. С много извънреден труд, който чрезвичайно е бил заплатен тогава, друг път не са получавали такова в сравнение с периода на разгара на протестите", коментира Рашков пред БНР. 
За това, че е имало подслушване, съобщи неотдавна самият Рашков. Обяви, че инициативата за това е на прокуратурата, която е сметнала ,че упражняващите конституционното си право да протестират, като се позовават на законов текст, който се отнася за престъпление против републиката.
По повод друга изнесена от него информация в петък вечер - че прокуратурата има данни, които не оповестява, за хора от съдебната система, политици, от изпълнителната власт и кметове, които имат недекларирано имущество в чужбина, той посочи, че прокуратурата нарочно държи тези данни. Според него една от възможните причини е да не си създава неприятности със силните на деня, а другата е, че такива хора са силно уязвими и лесно манипулируеми и "могат да извършват много неща под диктовка". Даде пример, че ако има данни за съдия, то той би решил дело по начин, по който му кажат началниците, за да не се даде гласност на случая му. Висшият съдебен съвет има доста категорично поведение в подкрепа на главния прокурор неслучайно, посочи още той. "Прокуратурата има данни за магистрати от ВСС. Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга. Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия."

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!