София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Разпитват служителите от парк "Рила", придружавали снимачния екип на Беър Грилс

Глобяват българската агенция, която представлява екипа на Беър Грилс у нас

Разпитват служителите от парк "Рила", придружавали снимачния екип на Беър Грилс

Глобяват българската агенция, която представлява екипа на Беър Грилс у нас

1 годинаОбщество 3 Боряна Райчева


Палене на огън, ловуване и дори плуване в едно от рилските езера. За тези сериозни нарушения на майсторите по оцеляване Беър Грилс и Дерек Хъф, са съставени няколко акта от Министерството на околната среда и водите. А глобите ще бъдат наложени на фирмата, която представлява екипа на Беър Грилс в България.

На 25 и 26 юни 2017 година, популярният водещ и гост-звездата му са заснели филм от поредицата на „Discovery Channel” - „В дивата пустош с Беър Грилс“. В двата епизода - „Планината Рила“, има сцени, в които двамата "сървайвъри" палят огън, ловуват и дори се гмуркат в едно от рилските езера. 

След направената проверка се оказва, че българско юридическо лице е получило разрешение за снимки от директора на парка във въпросните два дни. Снимачна дейност е трябвало да се извърши в светлата част от деня. В този период, екипа на продукцията е бил придружаван от трима представители на парк "Рила", които са следили за спазването на реда.

От Национален парк "Рила" са категорични, че под тяхното наблюдение нарушения не били извършвани.  Тримата служители на защитената зона вече са поканени на разпит по случая.

Съгласно Закона за защитените територии санкцията за юридически лица е от 1000 до 10 000 лв., а за физически - от 500 до 5000 лв.