София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

РЕАКЦИЯ: Иван Калчев от ДБ опроверга думите си за "урода", било философска игра (ВИДЕО)

Коментар във Фейсбук

3 мVox Populi 794

Достигна до мен, че от вчера герберските тролове тръгнали да разпространяват в мрежата изрезка от това видео от събитието Либертариански OpenMIC от 15.02.2017, като че ли е нещо ново, и евентуално - скандално.

 
Длъжен съм да коментирам: Смятам за изключително неморална проява да се крадат видеоматериали, да се качват на лични профили, при условие че оригиналното видео през цялото време от 2017 си е било онлайн.

Относно либертарианските standup-OpenMIC-събития: Години наред множество хора от и около БЛО отделяхме от времето и парите си, за да представяме либертарианските идеи, да водим дискусии със социалисти, комунисти и други -исти. В златните години на БЛО около 2017 се правеха по над 40 събития годишно - дискусии, дебати, презентации, освен това всички сме изтъркали по не една клавиатура в онлайн дискусии.

Политическите идеи рядко са бинарен избор, а най-често представляват спектър - дори наглед прост въпрос като дали жената има право на аборт има нюанси и условности. В двата края на този спектър почти винаги стоят същите две алтернативи - мрачен тоталитаризъм или свобода, доведена до крайност. В рамките на философския дебат ние изследваме тези крайности, понякога ги докарваме до абсудно гротескни антиутопии като в научна фантастика, за да разберем коя е вярната посока, по кято да ориентираме моралния си компас.

Тази страница е за интелигентни хора, които могат да направят разликата между извадени от контекст цитати и философски дебат. Досега не съм ви молил да сподeляте мой пост или видео, но за всяко нещо си има първи път: Моля, ако ще споделяте нещо - това да е оригиналното видео от цялото събитие, както е качено от организатора.

Единствената защитата срещу дезинформация е пълната, безпристрастна и неизкривена информация. Който има достатъчно разум - ще направи разликата. Аз ще се радвам, ако повече хора се интересуват да гледат видеата от тези събития, ние затова сме ги правили - за да се гледат. Както и ще се радвам, ако повече хора участват в полит-философски дискусии.

Естествено, готов съм (веднага щом се прибера от Украйна) да дебатирам онлайн или на живо по всички засегнати теми - има ли жената право на аборт; кога, как и защо човек придобива правата си; дали е собственик на тялото си или не; дали само той решава какво ще влиза в него или пък напротив - може би Държавата е собственик на животите ни, или пък някой диктатор, или мнозинството от хората могат чрез гласуване да решават какво да правим със себе си.
Sapienti sat.

Иван Калчев, Фейсбук