София 23 °C София 23°C - предимно ясно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно облачно Варна 27 °C Варна 27°C - разкъсана облачност Бургас 27 °C Бургас 27°C - разкъсана облачност

РИА: ФСБ предотврати терористична атака срещу петролно-газово съоръжение

Според агенцията атентатът е подготвен от украинските спецслужби

3 сКрими 644 Калоян Ненчев

"ФСБ предотврати планирания от украинските специални служби взрив на тръбопровода", съобщи Центърът за връзки с обществеността на ведомството, цитиран от РИА "Новости".

"В резултат на множество оперативно-издирвателни мерки е предотвратен опит на украинските специални служби за извършване на диверсия и терористичен акт в петролно-газов комплекс, който доставя енергия на Турция и Европа", се посочва в прессъобщението.

Силите за сигурност задържаха мъж, роден през 1978 г., който е вербуван от СБУ в Украйна. Иззети са две самоделни взривни устройства.

Във вещите на заподозрения те откриват кореспонденция с украинския куратор, инструкции за сглобяване на бомбата и координатите на мястото на детонацията. Задържани са и четирима съучастници на СБУ, граждани на Русия, които са осигурили подготовката на терористичната атака.