София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Ричард Алибегов: Служебното правителство не ни разбра, не знаем какво става с мерките след юни

По думите му в момента не може да кандидатства за март и април
25 сИкономика 1213 Ивана Иванова

Във вчерашния ден от Българската асоциация на заведенията, както и Сдружението на заведенията в България изпратиха писмо до служебното правителство. По думите им правителство е замразило програмите за подпомагане на бизнеса заради пандемията от COVID-19 след юни.

„Към момента категорично няма спрени или замразени социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемия. Опасността от спирането на мерки произтича от несъобразяването на сроковете за тяхното изпълнение от страна на предходното правителство“, отговориха от Министерски съвет.

Ричард Алибегов от БАЗ коментира, че чувайки това изречение, смята че служебният кабинет не е наясно за коя мярка става дума, тъй като това е мярка, за която парите са осигурени още април миналата година, в ефира на БТВ.

"Тези пари са преведени от Министерство на икономиката в НАП. Всичко това е готово, минало е през нотификации, има всички одобрения. За тази мярка няма никаква опасност от каквито и да било срокове, защото в нея срокове няма. Ние трябваше да кандидатстваме месец по месец – февруари за януари, март за февруари. Сега вече изоставаме във времето – трябва да се кандидатства за март и април, но това трябваше да се случи преди две седмици. Социални мерки няма спрени. Мярката 60/60 и 80/20 работят. Това, което искахме ние и написахме писма до всички министерство за среща какво ще се случи, след като изтекат мерките през юни месец и как ще продължи това до края на годината. Настояваме за среща с министерството на икономиката и министерството на финансите и да започне незабавно изплащане на тези 20%. Отделно от това очакваме грантове по 150 000 за малки и средни предприятия вече година и три месеца, отделно от това беше отпуснат още един грант от 50 000 за адаптиране на търговските обекти към COVID“, обясни той.

„В момента ние не можем да кандидатстваме за март и април. Парите са в НАП, поканата е готова, има нотификация от ЕС, така че още нямаме обяснение защо в края на юни не можем да кандидатстваме за март и април. Тук става дума за одобрени фирми и пари в наличност, до които бизнесът няма как да достигне по неясни за нас причини“, допълни Алибегов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!