София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

Росица Матева: Окончателният брой машини, с които не е гласувано, е 148

"В ЦИК вчера окончателно са обработени 106 жалби и сигнали,,

1 месецИзбори 2024 9 Марияна Стойчева

Окончателният брой машини, с които не е гласувано, е 148. 134 от тях са в страната, 14 - извън, обяви на брифинг заместник-председателят на ЦИК Росица Матева. 

"В ЦИК вчера окончателно са обработени 106 жалби и сигнали. Те най-вече касаеха гласуването с машини, които отпечатват бюлетини, от които не се установява начинът на гласуване, но тези избиратели са гласували с хартиени бюлетини", добави тя. 

Избирателната активност към 20.00 ч. ще бъде обявена на страницата на ЦИК, когато бъдат обработени протоколите на СИК на 100%, стана ясно от думите на Матева. 

"Към 14.00 ч. са обработени 85,14% от протоколите на СИК в РИК. Вече всички СИК извън страната са поети в ЦИК. Данните извън страната са обработени на 100%. До 12-ти юни трябва да обявим резултатите от гласуването за членове на Европейския парламент и разпределението на мандатите, на 13-ти - получените гласове и разпределението на мандатите за народните представители за българския парламент", увери заместник-председателят на ЦИК.

Имената на българските евродепутати ще станат ясни на 14-ти юни, а тези на народните представители - на 16-ти.

"В крайна сметка, доста от членовете на секционните избирателни комисии, които са преминали обучение, бяха сменени преди изборния ден. Това е въпрос на анализ и предприемане на действия от страна на законодателя. ЦИК е направила предложения в тази връзка в няколко свои доклада. От протоколите извън страната повечето грешки се състояха на несъответствие на преференциите с действителните гласове на партиите. Много често се пропуска, когато не е подадена преференция, да се запишат в полето без преференции съответният брой, за да съвпаднат контролите между гласувалите за партията или коалицията и съответно подалите преференции", коментира още Росица Матева.