София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Росица Матева: ЦИК може да използва училищните камери, за да снима броенето на бюлетини

Има притеснения и за одита на машините

3 годиниЕвроком 3

Добре е да има видеонаблюдение не само заради прозрачността на изборния процес, но и заради пандемията, за да могат да бъдат осигурени правата на всички, които имат право да гласуват. Това обясни пред БНТ Росица Матева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Нашето предложение беше ЦИК така да организира процеса, че да бъдат използвани камерите от училищата и да се организира самото наблюдение на големи екрани, допълни Матева.

Относно одитът на машините за гласуване тя заяви, че има притеснения, тъй като Общественият съвет още не е получил разрешение да наблюдава този процес.

Ние имаме право да присъстваме като наблюдатели на всеки етап от този процес. При машините се проверява съответствието на типа машина с изискването на Изборния кодекс, обясни Матева.

Машините по никакъв начин не трябва да бъдат свързани с интернет, да има електромагнитно въздействие върху тях и софтуерът им да отговоря на изискванията, каза още председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Над 460 секции са разкрити за българите в чужбина. Те имат малко привилегия, защото могат да гласуват във всяка една открита секция. Ще важат правила за всяка една отделна държава, уточни Росица Матева.

Човек, който е карантиниран в деня на изборите, няма да може да гласува, обясни Матева.