София 7 °C София 7°C - предимно ясно Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - ясно небе Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 11 °C Варна 11°C - ясно небе Бургас 10 °C Бургас 10°C - ясно небе

Румен Петков показа документ от ЕК, изобличаващ лъжите на правителството в газовия сектор

Според него 2 млн. евро на ден са загубите за държавата, защото не доставя азерски газ
41 сПолитика 3114 Николай Парашкевов

Председателят на АБВ Румен Петков представи пред медиите официален документ от Европейската комисия, изобличаващ лъжите на правителството в газовия сектор, съобщават от пресцентъра на партията.

Ето и пълния текст на изявлението:

Става въпрос за извадка от директива и фиш към нея от 19 ноември 2021 година. Във въпросния документ са разписани сроковете за въвеждане в експлоатация на газовата връзка Комотини-Стара Загора, като параметрите на времевия порядък са подадени от българска страна. Петков припомни, че въпросния проект започна през 2009 година, деформиран фундаментално и корумпиран от правителствата на Бойко Борисов.

„Двете последни служебни правителства, както и настоящото правителство, хвърлиха огромни усилия да убедят обществото, че проектът ще бъде завършен на 31 декември 2021 година и въведен в експлоатация на 1 юли следващата година. Няма такъв случай в световната история, в който процесът на въвеждане в експлоатация да е шест месеца. Никой не отговори какви са технологичните причини за това“.

В горепосочения документ разписаният срок за въвеждане в експлоатация на газовата връзка октомври месец 2023 година, обясни председателят на АБВ:

 „Това означава, че или министър-председателят Кирил Петков е тежко заблуден, или той тежко ни заблуждава. И когато ние говорим години наред, че ръководството на ICGB гарантира провала на проекта и невъзможността да получаваме азерски газ, никой не обръща внимание“.

Румен Петков допуска, че някой от българска страна, вероятно ръководството на ICGB, е съобщило в ЕК различни срокове от тези, които са представени пред българското общество.

 „Който и да поеме ръководството на „Булгаргаз“ от днес, той няма отговор на два въпроса – на коя точка иска газ на 1 юли от азерска страна и как този газ влиза в България, на коя дата. Значи има мотивирани хора във всички власти, които не се смущават от тези неща“. 2 млн. евро са загубите на ден за държавата ни от това, че не получава азерски газ", подчерта той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!