София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 17 °C Велико Търново 17°C - умерен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 14 °C Варна 14°C - слаб дъжд Бургас 17 °C Бургас 17°C - умерен дъжд

Румен Радев ще участва в честванията за Априлското въстание в село Петрич

От 20.30 часа Румен Радев ще вземе участие в тържествената заря-проверка в Петрич

На 8 май, събота, държавният глава Румен Радев ще посети село Петрич, община Златица. Президентът ще вземе участие в отбелязването 145-годишнината от обявяването на Априлското въстание в населеното място.

В 18.30 часа държавният глава ще поднесе венец пред Паметника „Камбаната“, след което ще се проведе шествие до централния площад, където от 18.50 часа ще се състои възстановка на посрещането през 1877 г. на лейди Емили Странгфорд в селото. След потушаването на Априлското въстание, тя събира средства и изгражда и оборудва 6 болници на територията на България, една от които е в Петрич.

В 19.00 часа Румен Радев ще посети историческия храм „Свети Георги Победоносец“ и ще поднесе цветя пред паметника на гроба на Петър Балов – първата жертва на Априлското въстание в село Петрич.

Държавният глава ще посети в 19.20 часа читалище „Оборище – 1897“, където ще разгледа картинната галерия „Априлско въстание“. По-късно президентът ще присъства на представянето на документалния филм „Лейди Странгфорд – паметта е жива“ и ще разгледа документалната изложба „Подкрепи и мен ръката...“, посветена на годишнината от Априлското въстание.

От 20.30 часа Румен Радев ще вземе участие в тържествената заря-проверка в Петрич и ще отправи приветствие към жителите и гостите на Петрич.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!