София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

РУМЪНИЯ ЗАПОЧВА ПОЕТАПНО ВЛИЗАНЕ В ШЕНГЕН

Различията между България и Румъния няма да са в наша полза

РУМЪНИЯ ЗАПОЧВА ПОЕТАПНО ВЛИЗАНЕ В ШЕНГЕН

Различията между България и Румъния няма да са в наша полза

5 годиниПолитика 2070 Боряна Райчева


 

Докладът на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка в сектор "Правосъдие и вътрешна сигурност" ще бъде тежък, а сравнението между България и Румъния няма да е в наша полза. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева.
България ще изостане от Румъния, като северната ни съседката ще влезе първа в Шенген. Очакванията са това да се случи още в началото на следващата година. Кунева обясни, че резултатите от доклада за механизма за сътрудничество и оценка могат да доведат до влизането на Румъния в Шенген, тъй като през февруари Съветът на министрите на ЕС прие решение, че при два последователни положителни доклада за Румъния, страната може да започне поетапно влизане в границите на Шенген.
От началото на влизането ни в ЕС до сега ЕК е започнала общо 330 процедури срещу България, като към настоящия момент 260 от тях са закрити, тъй като България е изпълнила задълженията си. Все пак има още 67 отворени процедури, като 51 от тях са на първи етап на досъдебна фаза, а именно официално уведомително писмо.
Стана ясно и че по всяка вероятност изчезването на тефтерчето на Филип Златанов ще влезе в новия доклад на ЕК, тъй като касае изчезване на веществено доказателство.