София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

РУСИЯ ИЗПРАТИ ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ НА ДЕБАЛЦЕВО

Въпреки примирието, боевете в някои райони на Източна Украйна продължават

РУСИЯ ИЗПРАТИ ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ НА ДЕБАЛЦЕВО

Въпреки примирието, боевете в някои райони на Източна Украйна продължават

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева


Министерството на извънредните ситуации на Русия изпрати днес 150-тия конвой с хуманитарна помощ в Донбас. Те ще бъдат раздадени в най-пострадалите райони в близост до Дебалцево, най-вече на жителите на Чернухино и Комисаровска в Луганската народна република.
Това е втората колона с хуманитарна помощ, след като първата успя да стигне само до Углагорск. В момента в Дебалцево е открита и полева кухня, превързочни пунктове и модули за сгряване на премръзналите граждани.
Говорителят на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна Владислав Селезнев съобщи, че 110 украински военнослужещи са попаднали в плен в района на Дебалцево, а работата по издирването им продължава.
Въпреки примирието, което влезе в сила в 00,00 часа на 15 февруари боевете продължават в някои райони на Източна Украйна, включително и край Дебалцево.
Над 20 руски танка и 10 реактивни системи за залпов огън заедно с автобуси, пълни с бойци, са пресекли украинската граница и са се отправили към Новоазовск - контролиран от сепаратистите град източно от стратегическото югоизточно пристанище Мариупол, предаде Ройтерс.
Тази сутрин украинските военни съобщиха, че през последните 24 часа проруските сепаратисти са атакували 49 пъти позиции на правителствените сили, използвайки ракети, оръдия и бронирана техника.
От своя страна бунтовниците обвиняват армията, че нарушава примирието, като твърдят, че тя е атакувала жилищни квартали на Донецк. Вчера там е била убита една жена, съобщи Донецка новинарска агенция.
Междувременно Киев прекрати подаването на газ, както в Донецка, така и в Луганска републики. Причината за това е „критичното разрушаване на газова тръба“. В отговор на това руското правителство нареди на „Газпром“ да разреши проблема с подаването на газ в Новорусия. Припомняме, че доставките на синьо гориво за Новорусия започнаха миналата нощ.
Вчера ръководителите на Германия, Франция, Русия и Украйна се разбраха по телефона да предприемат нови опити за спиране на огъня в Украйна.
През следващата седмица предстои външните министри на четирите страни да проведат среща и да обсъдят нарушеното примирие.