Начало Новини Предавания На живо

Русия обвини САЩ в милитаризация на космоса

Съединените щати заемат деструктивна позиция

Русия обвини САЩ в милитаризация на космоса

Съединените щати заемат деструктивна позиция

1 годинаПолитика 18 Боряна Райчева


Външното министерство на Русия обвини САЩ в милитаризацията на космоса. Съединените щати заемат деструктивна позиция по превенцията на надпреварата в оръжия в космоса и са пламенен противник на руските инициативи, съобщиха от руското външно министерство.

Трудното противопоставяне на руско-китайския договор за предотвратяване поставянето на оръжия в космическото пространство, използването на сила или заплахата от сила срещу космически обекти и политическото задължение да бъдат първите, които поставят оръжие в космоса, отдавна е неразделна част от американската външна политика ”, пише в уебсайта на руското външно министерство.

От министерството коментират, че САЩ са приели негативна позиция дори по отношение на създаването на група от правителствени експерти на ООН по този въпрос. Вашингтон гласува против резолюцията на ООН за нейното създаване, убеждавайки и най-близките съюзници: Обединеното кралство и Франция.

Тази разрушителна стъпка е една от връзките на политиката на Вашингтон за подкопаване на многостранните усилия за поддържане на международния мир и укрепване на глобалната сигурност чрез подобряване на съществуващите и разработване на инструменти за контрол на оръжията", се казва в изявление на външното министерство.

Отбелязва се, че на 29 март Съединените щати са блокирали приемането на окончателния доклад на групата от правителствени експерти, без да обясняват причините за такова решение.

Такива сценарии като цяло се очакваха, като се вземе предвид линията на САЩ да се гарантира едностранното й господство в космоса по всякакъв начин, което, по-специално, е доказано от решението на Вашингтон да разгърне компоненти за противоракетна отбрана в близкото земно пространство до 2030 г., заяви руското министерство.