София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Русия очаква ядрена война

"Това е изключително опасно и безотговорно поведение"

Русия очаква ядрена война

"Това е изключително опасно и безотговорно поведение"

8 месецаПолитика 27 Боряна Райчева


Рискът от ядрена война в настоящата международна ситуация съществува. Това съобщи заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, изказвайки се по време на представянето на доклада „Ново разбиране и начини за укрепване на многостранната стратегическа стабилност“ в пресцентъра на ТАСС.
"Съществува риск от ядрена война. Особено забележима негативна динамика се проявява през последната година", заяви дипломатът.
Според него действията на западните страни стават все по-емоционални и на моменти много агресивни.
„Те избягват по същество обсъждане на неотложни въпроси, блокират работата на каналите за диалог, продължават да подкопават архитектурата на контрола върху оръжията, целенасочено чертаят откровено разрушителна линия, за да изчертаят ефективни договорни механизми в областта на сигурността и стабилността, които са били разработени през десетилетия“, обясни Рябков.
"Това е изключително опасно и безотговорно поведение. Това е изпълнено с много негативни последици за стратегическата стабилност", заключи зам.-министърът.
Той добави, че ядрените сили трябва да потвърдят недопустимостта на ядрената война.
Той каза също, че руският подход към стратегическата стабилност включва запазването и укрепването на режимите за контрол на оръжията.
Според него американските колеги „категорично избягват дискусията, че многостранният подход за контрол на оръжията и стратегическата стабилност несъмнено трябва да отчита съответните ядрени възможности, с които разполагат американските съюзници в НАТО [Великобритания и Франция]“.
В същото време дипломатът подчерта, че Русия не изключва, че САЩ са поели курс за понижаване на прага за използване на ядрено оръжие.
Рябков отбеляза, че Русия подкрепя разработването на оперативни канали за предотвратяване на възможни инциденти със западните страни.