София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Рябков каза, че представители от Москва и Вашингтон са обсъдили ситуацията
9 сПолитика 214 Мирослав Митков

Русия предупреждава САЩ за последици от провокативната политика на Киев в Източна Украйна. Това съобщи пред ТАСС във вторник заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

"Има все по-провокативна и предизвикателна линия от Киев и неговите западни покровители, водени от Съединените щати. Вашингтон трябва да се притеснява за последиците от тази координирана политика."

Рябков каза, че представители от Москва и Вашингтон са обсъдили ситуацията в югоизточната част на Украйна.

"Имахме контакти с администрацията на САЩ относно ситуацията в Донбас. Изчерпателно обяснихме на американската страна какво се случва", каза той.

Според Москва, говорителят на Държавния департамент на САЩ е заявил, че Вашингтон е готов да се ангажира с Москва по отношение на ситуацията в Източна Украйна. В същото време, според него, САЩ считат за достоверни докладите за движението на руските войски по границата с Украйна, както и в Крим. САЩ призова Русия "да се въздържа от действия, които могат да доведат до ескалация на ситуацията".

Времето за завръщането на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов във Вашингтон зависи от това дали американската страна ще предприеме стъпки за нормализиране на отношенията.

"Рано е да се говори за конкретна дата за завръщането на посланик Антонов във Вашингтон. Като цяло всичко тук зависи от американската страна, която трябва да направи поне нещо в посока на нормализиране на отношенията", коментира дипломатически източник.

"Решения ще бъдат взети по-късно, сега е твърде рано да се говори за тях", добави източникът. Според него консултациите, които посланикът провежда в Москва в държавни структури и различни ведомства, не са приключили. "Тази работа е в разгара си и ще я продължим заедно с Анатолий Иванович".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!