София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Руски дипломати са обвинени в шпионаж, единият е следил изборния процес в България

Това се съобщава на сайта на прокуратурата

15:34 ч. 24.01.2020 г.Крими 1329

България започна досъдебно производство срещу двама руски дипломати по подозрение в шпионаж. Това се съобщава на сайта на прокуратурата на страната.

По време на предварителното разследване е установено, че от 2017 г. до днес първият руски гражданин се е занимавал с шпионажни дейности, събирайки информация за изборите в България. Установено е, че той има дипломатически имунитет като първи секретар на консулския отдел на посолството в София.

Вторият руснак в периода от октомври 2018 г. до днес руски гражданин е събирал информация, представляваща държавни и официални тайни в областта на енергетиката. Той я е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За тази цел той установявал контакти с български граждани, които имат достъп до информация в тази област. В същото време самият разузнавач е служител на Търговското представителство на Русия в София.

На 23 януари българската прокуратура започна издирване на трима руски граждани, които са обвинени в отравяне на предприемач Емилиян Гебрев. "Отровителите" са обвинени и в опит за покушение над сина на Гебрев Христо и един от служителите на неговата компания.