София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

САЩ дават по-висок приоритет на тихоокеанските острови

Стратегическият документ е публикуван днес

2 мПолитика 294 Калоян Ненчев

Съединените щати публикуваха първата си стратегия за връзки с тихоокеанските островни нации в четвъртък, втория ден от историческата среща на върха с лидери от региона, обещавайки да им помогнат в борбата с изменението на климата и да отблъснат икономическата принуда на Китай.

Докато президентът Байдън се подготвяше да се срещне с повече от дузина лидери и представители от тихоокеанските островни държави във Вашингтон в стратегическия документ се казва, че администрацията му се ангажира по-задълбочено с техните страни като приоритет на външната политика на САЩ.

"Просперитетът и сигурността на САЩ зависят от това тихоокеанският регион да остане свободен и отворен", се казва в него, като се отбелязва че тихоокеанските островни страни са изправени пред спешни предизвикателства, най-вече от климатичната криза, но също така и от засиленото геополитическо напрежение.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!