София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ предвиждат стотици милиони в бюджета си за противодействие на Русия

Обяснения за бюджета вече има качени на официалния сайт на Белия дом

3 месецаОбщество 42 Георги Камарашев


Проектобюджетът на САЩ за фискалната 2021 година предвижда отпускането на 700 милиона долара за "противодействие" на Русия и допълнителни 24 милиона долара за борба с "руската пропаганда и дезинформация". Обяснения за бюджета вече има качени на официалния сайт на Белия дом.

"Противодействие на руското влияние, подкрепа на съюзниците на САЩ. Бюджетът предвижда отпускането на 0,7 милиарда щатски долара. Тези средства ще бъдат използвани за подпомагане на Европа, Евразия и Централна Азия да укрепят общата сигурност, както и за защита на териториалната цялост на американските съюзници", се казва в мотивите на проектобюджета.

"Бюджетът също така предвижда отпускане на 24 милиона долара за Global Engagement Center, създаден за борба с руската пропаганда и дезинформация", се добавя във финансовия документ.

Освен това е планирано да бъдат похарчени 20,3 милиарда долара за програми за противоракетна отбрана (ПРО) през фискалната 2021 година. Планира се програмите за противоракетна отбрана, реализирани в континенталните щати, да станат "по-мощни".

Проектобюджетът предлага и "оценка на потенциалните модификации на съществуващите регионални програми за противоракетна отбрана". На практика някои от тези планове "могат да бъдат демонстрирани още през 2025 година".