София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

САЩ призоваха Сърбия да изтегли армията си от границата с Косово

Според Вашингтон изпратените от Сърбия танкове и оръдия в граничния район повишават напрежението

18 сПолитика 545 Иванина Игнатова

Съединените щати призоваха Сърбия да изтегли армията си от границата с Косово. От Вашингтон заявиха, че в последната седмица Сърбия е изпратила в граничния район танкове и оръдия, с което излишно повишава напрежението. Разговори са проведени и с премиера на Косово.

Призивът е бил да се подновят преговорите с Белград, казаха от администрацията на президента Байдън. Вчера НАТО обяви, че ще изпрати допълнителни сили в Косово. Миналият уикенд около 30 тежко въоръжени сърби нападнаха косовското село Банска и убиха един полицай. Властите в Прищина казаха, че Белград е организирал нападението. Сърбия обяви, че ще разследва случая.

 „Сърбия не иска война. Правителството на Косово непрекъснато лъже. От година и седем месеца, откакто започна войната в Украйна, те повтарят, че Сърбия иска война. Няма такова нещо. Аз искам да завърша президентския си мандат и да се поздравя с това, че успешно съм опазил мира”, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Междувременно, Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря по телефона със сръбския президент Александър Вучич във връзка с ескалацията на напрежението с Косово, предаде Ройтерс.

Блинкън наблегнал на необходимостта от успокояване на ситуацията след изблика на насилие в последно време и убийството на косовски полицай, съобщи Държавният департамент. В изявлението се обръща внимание на призива му "да бъде потърсена сметка на отговорните за атаките, които сега се намират в Сърбия".