София 22 °C
Велико Търново 25 °C
Пловдив 23 °C
Варна 24 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ разшириха санкциите срещу Иран

За противодействие на ядрени, ракетни и военни програми

САЩ разшириха санкциите срещу Иран

За противодействие на ядрени, ракетни и военни програми

53 мПолитика 418 Боряна Райчева


Вашингтон обяви разширяване на санкциите срещу Техеран за противодействие на ядрени, ракетни и военни програми. Това обяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.
"Днес Държавният департамент идентифицира 22 наименования на материали, използвани във връзка с ядрени, военни и балистични програми. Онези, които съзнателно прехвърлят тези материали в Иран, сега подлежат на санкции", заяви Помпео в изявление, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент. Списъкът включва имената на металургични продукти, включително алуминиеви сплави, няколко вида стомана.
"Иранските ядрени, ракетни и военни програми представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност", подчерта ръководителят на американския отдел за външна политика.
Освен това Помпео припомни, че „строителната компания на Ислямския революционен гвардейски корпус и много от нейните дъщерни дружества остават със санкции от страна на ООН поради факта, че са били пряко замесени в изграждането на обогатяване на уран във Фордо. " 
"В тази връзка <...> прехвърлянето на определени материали, включително графит, суровини или полуготови метали, до или от Иран за употреба в иранския строителен сектор остава под санкции", добави държавният секретар на САЩ.