София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ обвини Иран за атаките срещу танкери

Сериозният инцидент предизвика поскъпване на петрола

САЩ обвини Иран за атаките срещу танкери

Сериозният инцидент предизвика поскъпване на петрола

12 месецаПолитика 8 Боряна Райчева


Два танкера бяха атакувани близо до стратегическия за транспорта на петрол Ормузки проток и оставени да се носят в Оманския залив повредени без екипажите си, като САЩ обвиниха за нападението Иран. Сериозният инцидент предизвика поскъпване на петрола и нови опасения за конфронтация между Вашингтон и Иран.
Властите в Техеран отричат да имат нещо общо. Никой не пое отговорност и никой друг не е обвинил когото и да е за нападението.
"Оценките на правителството на САЩ са, че Ислямска република Иран е отговорна за днешните атаки в Залива на Оман. Тези оценки са основани на разузнавателни данни, използваното оръжие, нивото на експертност, нужна за подобна операция, неотдавнашните подобни ирански атаки срещу кораби и фактът, че никоя от подставените групировки, действащи в района, не разполага с ресурси и подготовка да извърши подобен сложен акт", заяви държавният секретар.
На 12 май четири танкера пострадаха при експлозии в същия район, през който преминава един от най-натоварените пътища за пренос на петрол в света. Вашингтон обвини тогава Иран, който отхвърли твърденията. След новото напрежение със САЩ и възстановяването на санкции и американско ембарго за иранския петрол, властите в Техеран неведнъж са заявявали, че ако не могат да продават петрола си, ще блокират Ормузкия проток.