София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

САЩ продават на Индия военна техника за 1 млрд. долара

За 13 палубни артилерийски установки

САЩ продават на Индия военна техника за 1 млрд. долара

За 13 палубни артилерийски установки

6 месецаПолитика 17 Боряна Райчева


Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на 13 палубни артилерийски установки, боеприпаси и свързаното с тях оборудване на военноморските сили на Индия Mk-45 в размер на 1 милиард долара, се казва в изявление, издадено в сряда от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

"Сделката, която се подготвя, ще служи за укрепване на отбранителния потенциал на Индия, за да отблъсне съществуващи и потенциални заплахи. Артилерийската система Mk-45 ще осигури защита от вражески кораби и самолети и ще подобри взаимодействието със САЩ и техните съюзници", подчертава документът.

Индия е една от малкото страни, на които Вашингтон реши да достави оръжията Mk-45. Преди това тези американски системи се продаваха в Австралия, Япония и Южна Корея. В допълнение към Индия, доставките на тези системи се планират от Канада и Великобритания.

От 2007 г. САЩ доставят на Индия оръжие на стойност 17 милиарда долара, включително военни транспортни самолети, атакуващи и транспортни хеликоптери и ултра леки гаубици. В резултат на това САЩ, заедно с Русия и Израел, се превърнаха в най-големите доставчици на оръжие за индийските въоръжени сили.

Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), през 2018 г. Индия е станала вторият най-голям вносител на оръжие в света. До 2025 г. Ню Делхи планира да похарчи 250 милиарда долара за модернизация на националните въоръжени сили.