София 10 °C
Велико Търново 8 °C
Пловдив 12 °C
Варна 9 °C
Бургас 13 °C
Начало Новини Предавания На живо

Съдийската колегия на ВСС: Валери Симеонов използва недопустима лексика

Според ВСС всеки може да критикува съдебен акт, но не и да използва обидни квалификации
1 мЕвроком 1110

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно с 11 гласа "за" гласува декларация в защита на съдия Веска Райчева от Върховния касационен съд, нападната от зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.

"С изявлението на зам.-председателя на НС е накърнено доброто име на магистратите от ВКС", се посочва в позицията на магистратите.

В изявлението си Симеонов посочи пред в. "24 часа": "такова решение би било позор за селски съд в Буркина Фасо. Решението е изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона - достатъчно е човек да го прочете, нищо повече". Думите му бяха провокирани от съдебен акт във вразка с делото му срещу Слави Трифонов.

"Съдийската колегия изразява институционална подкрепа и намира за недопустима лексиката, използвана от зам.-председателя на парламента", обяви Цветинка Пашкунова от името на екипа за реакции при кризи.

Според ВСС всеки може да критикува съдебен акт, но не и да използва обидни квалификации. Те направиха и уточнение, че не става дума за решение, а определение. Декларацията ще бъде изпратена в парламента.