София 19 °C София 19°C - предимно облачно Велико Търново 22 °C Велико Търново 22°C - облачно Пловдив 21 °C Пловдив 21°C - разкъсана облачност Варна 18 °C Варна 18°C - предимно облачно Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно облачно

Сергей Цветарски, НСИ: Близо 50% от населението на София се е преброило електронно

По думите му до края на деня ще преминем 2 милиона души, които са се преброили електронно
53 сОбщество 249

До края на този ден ще преминем 2 млн. души, които са се преброили електронно. Това каза председателят на НСИ Сергей Цветарски в ефира на bTV. "Следим на 6 часа как върви преброяването в страната. Към 6.00 часа тази сутрин са се преброили електронно 1 937 000 души. До края на този ден ще преминем 2 млн. души, които са се преброили електронно. Очаквано най-голям процент на самопреброили се електронно е в София - 48.8%. На второ място към тази сутрин е Варна с 35.5% и изненадващо област Габрово – 30% електронно преброили се. Другите области са с около 30%, а някои са около 10% като Кърджали и Смолян например“, посочи той.

„Преброителите не са наши служители. Те са привлечени от общинските комисии по преброяването и имат сключени граждански договори. Носят отговорност за провеждането на преброяването и опазване на данните от него. Това са преброители, които опитват да осъществят контакт с гражданите. Желателно е човек да се свърже с преброителя, ако е бил посетен, но не е бил намерен на адреса си. Предвидена е глоба, но това може да се случи след приключване на преброяването, което завършва официално на 3 октомври. Трябва да се установи, че има целенасочено саботиране на преброяването, едва тогава може да се пристъпи към действия за глоба. Около 20 до 30 минути отнема преброяването на домакинство с преброител“, заяви той.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!