София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Шефът на МОК подкрепи връщането на руснаците в международни състезания

Руските и беларуските спортисти трябва да бъдат допуснати до международни състезания, каза той

10 сСпортни 198 Адриан Асенов

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви: „Участието на спортисти с руски и беларуски паспорти в международни състезания работи. На нито едно от тези състезания не е имало инциденти, включващи заплаха за безопасността на спортистите."
В същото време Бах отбеляза, че МОК няма да може да вземе решение за допускане на руснаци и беларуси, което напълно ще удовлетвори всички страни.
Днес в Лозана се провежда заседание на Изпълнителния комитет на МОК, на което, наред с други неща, се обсъжда въпросът дали руски и беларуски спортисти могат да участват в международни състезания.
В края на януари МОК обяви, че няма да възрази срещу участието на спортисти от Русия и Беларус в международни турнири, ако са изпълнени няколко условия Сред тях са спазването на антидопинговите правила и представянето под неутрален флаг. Също така от спортистите се изискваше "да не се противопоставят на мироопазващата мисия на МОК", активно подкрепяйки специалната операция в Украйна.
По-късно обаче от МОК обявиха, че обмислят варианта, при който руснаците и беларусите ще могат да участват в турнири в Азия и да се класират за Олимпиадата през 2024 г. В същото време МОК подчерта, че е преждевременно да се говори за допускане на руснаци до Игрите в Париж . Освен това Литва съобщи, че група от 35 държави ще се опита да попречи на спортисти от Русия и Беларус да участват в Олимпийските игри през 2024 г.