София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Шефът на "Пирогов": Лекуваме последствията от неразумното поведение на хората

„Искаме да намалим натиска върху болниците", добави проф. Балтов
1 мЗдраве 1128

Лекуваме последствията от неразумното поведение на хората. Това каза директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов по БНР. „Смятам, че смъртността е статистически еднаква навсякъде. Категорично смятам, че правим всичко възможно. Не трябва да се прехвърля цялата отговорност върху здравните власти. Лекуваме последствията от неразумното поведение на хората“, коментира проф. Балтов.

„Що се отнася до бременните, те и преди бяха по-лесно прилепчиви. Прави впечатление, че при третата вълна и при британския щам се разболяват по-млади хора. Карат го по-тежко. В нашата болница няма дете в тежко състояние, но все пак се нуждаят от болнично лечение, а не в домашно. Предстои и пролетна ваканция, така че до 11 април мисля, че периодът няма да бъде малък, за да се намали заболеваемостта“, допълни проф. Балтов.

Според него локдаун категорично няма. „Особено, ако бяхте свидетели какво се случи вчера в София. Градинките бяха пълни, всеки се разхожда свободно. Има по-строги мерки, но не смятам, че са свръхтежки. Хубаво е да се спазват, но за съжаление не наблюдаваме това нещо. Реакцията на министър-председателя по отношение на отварянето беше много бърза. Ние решаваме здравните проблеми, няма върнат пациент, лекуват се адекватно, взимат се здравни мерки. Не мисля, че някой може да се оплаче от здравни проблеми през третата вълна“, посочи Балтов.

„Искаме да намалим натиска върху болниците и колегите, както и реанимациите, където постъпват най-тежките пациенти. В момента в „Пирогов“ имаме 478 легла, от които 58 са реанимационни за пациенти на апаратна вентилация. Има лек отлив от пациенти конкретно към Пирогов, защото в повече от 60% от болниците се лекуват COVID болни“, добави той и изрази предположение, че в началото на април ще има сериозен подем на ваксинацията.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!