София 13 °C София 13°C - разкъсана облачност Велико Търново 12 °C Велико Търново 12°C - предимно облачно Пловдив 18 °C Пловдив 18°C - предимно облачно Варна 11 °C Варна 11°C - облачно Бургас 13 °C Бургас 13°C - облачно

Шефът на пловдивската болница призна: Липсата на човещина е големият проблем в ситуацията

В социалните мрежи се разпространи клип на двама тежко болници пациенти, чакащи на стълбите на входа

8 месецаЕвроком 225

Първо искам да изкажа съболезнования на близките на починалите. Второто, което е, че всичко друго бихме могли да приемем, но в един момент липсата на човещина и липсата на отношение към пациенти, това е големият проблем в цялата ситуация, това е непростимо. Поради тази причина 7 души ще бъдат засегнати след проверката. Петима са уволнени, а двама са с последно предупреждение. Това коментира директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов в ефира на БТВ.

Преди дни скандално видео показва как преди това двамата мъже чакат за настаняване пред сградата, единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.

Няколко часа по-късно двамата издъхват в клиниката, която от скоро е трансформирана в отделение за долекуване на пациенти с COVID-19.

"Тази проверка не представляваше писмена проверка, а и проверка по телефон. Няма нищо подсказано, ние сме преценили каква е основната вина на тези хора. Ние като ръководство взимаме тези мерки, разбира се и другите власти . Прокуратурата и ИА "Медицински надзор" продължават с проверката си и ние ще се съобразим с всички факти. Дали аз ще съм директор или не важното е да се върши работата. УМБАЛ "Св. Георги" не отказва на никого прием и лечение. Тези пациенти са били приети, но ние се опитваме и на други пациенти да осигурим грижа, затова е било нужно да бъдат преместени. Вече въпросът е как и по какъв начин са били преместени", допълни проф. Джамбазов.