София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ще бъде ли двойна цената на изтрeбителите?

Има опция цената да се намали, коментира ген. Съби Събев

Ще бъде ли двойна цената на изтрeбителите?

Има опция цената да се намали, коментира ген. Съби Събев

12 месецаТехнологии 5 Боряна Райчева


Американският конгрес гласува рамката на сделката за F16, към момента е одобрен пакет за осем многоцелеви изтребителя на стойност 2,9 млрд. лв. Българският парламент е гласувал одобрение за сума до 1,8 млрд. лв. с ДДС.

Народното събрание позволи на преговорния екип да договори сделка до 2 млр. лв. Генерал Съби Събев от Атлантическия съвет коментира, че това, което е дадено като максимална цена, включва както исканите неща, така и някои допълнителни въоръжения.

„Посочих примера със Словакия. Около 2 млрд. лв. ще бъде предложението, което ще получим окончателно до 15-ти юни.“

Запитан дали ще отрежат някое от исканията ни, за да получим по-малка цена, той отговори:

„Те няма да ни отрежат. Ние, ако искаме, можем да отрежем нещо. В този списък, който е предоставен, има компоненти, които са завишени. Например летателните шлемове на България за осем самолета са предложени 20 броя. На Словакия за 14 самолета са предложени 14 броя. Взимаме и един резервен двигател.“


От обучението на летци и техници също може да се спести, ако екипите имат предварителна добра подготовка по специализиран английски език. Събев прогнозира, че ако сделката бъде ратифицирана от Народното събрание до месец юли тази година, ще получим самолетите възможно най-скоро, вероятно още в рамките на 2022г.

„България настоява за разсрочено плащане, а доколкото ми е известно САЩ иска предварително заплащане“, коментира той.