София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

ЩЕ ИМА ЛИ ЗАКОН ЗА ПРАВАТА НА ПАЦИЕНТИТЕ ?

БАЗП ЩЕ НАСТОЯВА И ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ФОНД ЗА ОБЕЩЕТЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ
6 годиниЗдраве 20 Боряна Райчева

    Българската асоциация за закрила на пациентите иска въвеждане на Закон за правата на пациентите. На традиционната си конференция по повод европейския ден на пациента и Световния ден на хемофилията, от Асоциацията заявиха, че ще настояват до края на годината да бъде приет този закон. Те ще настояват и за създаване на Фонд за обезщетение на пациентите.
    Председателят на Асоциацията Пламен Таушанов заяви, че ще отправят предложение към проекта „Цели 2020“ да се конкретизират нещата около Фонда и да се прилага както в европейската практика – да бъдат обяснявани рисковете и възможностите пт увреждане и заразяване по време на лечение.
    Организацията ще настоява и за ревизиране на профилактиката на заболяванията, както и на програмите, за да може да се търси отговорност за това какво се е случило с проекти, които са се провалили.
Таушанов изрази и възмущението си, че никой не поема отговорност за такъв тип проекти, а тримата чиновници в министерството, които отговарят за тях, не са се сменяли от години и никой не разбира как точно се изпълняват проектите.
Българската асоциация за закрила на пациентите е отправила вече предложение в областта на профилактиката да вземат участие още четири министерства, а именно Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката.
На конференцията трябваше да вземе участие и лично министърът на здравеопазването Петър Москов, но той в последния момент отказал, тъй като имал „неотложно пътуване в страната“. Въпреки това обаче, резултатите от форума ще му бъдат предоставени.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!