София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Швейцария избира ново правителство

Очаква се Зелените да спечелят повече гласове

Швейцария избира ново правителство

Очаква се Зелените да спечелят повече гласове

5 месецаПолитика 24Боряна Райчева


Швейцарците гласуват днес за ново правителство. Вотът, според анализаторите в страната,  може да донесе безпрецедентна победа за партии, които настояват за спешни мерки срещу климатичните промени и възможен пробив за антиимигрантски десни формации.
 
Очакванията са значително повече подкрепа да получат двете зелени формации. Според социолозите процентите за тях могат да достигнат 18, като, ако това се случи, те реално ще се превърнат в трета политическа сила.
 
Припомняме, че през последните месеци много млади хора се включиха в походи срещу климатичните промени, най-големият от които беше в Берн през септември, когато взеха участие около 100 000 души.
 
Самата предизборна кампания в Швейцария беше доминирана от темите за климата и отношенията с Европейския съюз. Ако Зелените да получат повече подкрепа на тези избори, което може да доведе до промяна на политическия пейзаж в страната.
 
Същевременно се смята, че   популистка Швейцарска народна партия ще загуби гласове на този вот.
 
В Швейцария вече 60 години управлява консенсусно правителство на четирите водещи партии - Швейцарската народна партия, Социалдемократите, Радикалдемократическата партия и Християндемократите.