София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Скандал в австрийската управляваща коалиция

Изтекоха видеозаписи, които показват вицепремиера да предлага сделки
пропускане

Скандал в австрийската управляваща коалиция

Изтекоха видеозаписи, които показват вицепремиера да предлага сделки

1 годинаПолитика 11 Боряна Райчева


Корупционен скандал избухна в Австрия. Видеозаписи, направени тайно, показват как вицепремиерът предлага сделки за милиони евро на жена, която се представя за племенница на руски богаташ.

Този скандал с обсъждане на корупционни схеми предизвика оставката на вицеканцлера Ханс-Кристиян Щрахе. Лидерът на крайно дясната Партия на свободата обяви след среща с канцлера Кристиян Курц, че напуска поста.

Лидерът на крайнодясната Партия на свободата Ханс-Кристиан Страхе казва на жената, че ако му помогне в предстоящите избори в Австрия, ще й се отплати с големи сделки за строеж на пътища и други проекти. На срещата присъства и вторият човек в партията - Йохан Гуденус.

Видеозаписът беше публикуван от две германски издания - "Зюддойче цайтунг" и "Шпигел". Те казват, че е направен през лятото на 2017 г., няколко месеца преди последните избори в Австрия. Страхе обещава на рускинята, че ако купи австрийския таблоид "Кронен цайтунг" и му помогне в изборите, ще й осигури държавни поръчки. Освен това, двамата политици заявяват, че има начин руснаците да заобиколят законите за финансиране на партиите и да им дадат пари.

Те твърдят, че няколко богати и известни хора вече са го правили чрез преводи от между 500 000 и 2 млн. евро на благотворителни организации.

Ханс-Кристиан Страхе отхвърли обвиненията. Днес премиерът Себастиан Курц също направи изявление. Медиите в страната твърдят, че той вече е казал, че няма начин да продължи да работи със Страхе. Основният замесен също даде пресконференция.