София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Скандал в ефир: Кирил Петков и Калин Стоянов в директен сблъсък

Стоянов уточни, че разговорите с Петков приключили, когато съпредседателят на ПП-ДБ разбрал, че няма да се поддаде на влиянието му

36 сПолитика 293 Лазар Лазаров

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков и вътрешният министър Калин Стоянов влязоха в директен сблъсък в ефира на NOVA. 

Петков попита Стоянов дали от август, когато е била последната им среща, е получавал обаждане от него или да е ходил в МВР. На това министърът отговори: "Господин, Петков, до август". Последва и втори въпрос – дали съпредседателят на ПП-ДБ е посочвал конкретни имена за назначения: "Казах, че до август – да. След това не сме се чували. Дотогава е имало множество разговори с вас", поясни Стоянов.

"Това е много лесно проверимо", отвърна силовият министър на въпрос от Петков колко са били срещите им в МВР. В крайна сметка не стана ясен точният брой, но категорично не била една.

Стоянов обясни, че разговори с Делян Пеевски и Бойко Борисов е имал в пленарната зала и извън нея – в кулоарите на Народното събрание. "А разговори с вас съм имал в МВР и по телефона. Искам да припомня на Петков, че оперативното ръководство на службите е поверено на главния секретар", каза вътрешният министър.

Стоянов уточни, че разговорите с Петков приключили, когато съпредседателят на ПП-ДБ разбрал, че няма да се поддаде на влиянието му. "Не, разговорите приключиха, когато вие поехте отговорността за честните избори. Отделна тема е дали се справихте добре. Моят проблем в момента е, че вие не само трябва да се разграничите, но трябва да направите всичко възможно да се открие кои са хората, така че МВР никога пак да не бъде в ситуацията като от онази вечер", настоя Петков.

Министърът му отвърна, че сега правят точно това. "Има назначена проверка на цялостното мероприятие. Тя се извършва от Дирекция "Инспекторат" и ГДНП. В рамките на тези дни, които са отминали, ние вече имаме резултати. Днес ще запознаем медиите с тях", обясни той и уточни, че ще предостави данните и на депутатите.

"Видях и много други кадри, при които са удряни, блъскани, плюти и захвърлени полицаи", категоричен е Стоянов. "Вие отговаряте за всички действия на полицията. Ние поздравяваме момчетата – над 95% от тях, които се справиха чудесно. Вашата роля е за тези няколко, които не се справят чудесно и са били хората, да поемете цялата отговорност, че това няма да се повтори отново. Това искаме, а не да се оправдавате", каза от своя страна Петков. "Не се оправдавам! Вие се опитвате да поставите всички служители на терен под общ знаменател. Заради това, че на двама – трима адреналинът им е дошъл в повече и са превишили своите права и ще понесат отговорност", добави Стоянов.

Петков отправи призив към министъра: "Следващия път, когато има протест, не ходете на кино, а следете какво се случва, защото вие отговаряте за всички полицаи", изиска той. Стоянов поясни: "Важното е на терен да бъде професионалната фигура – главният секретар. Следващия път, когато има такова мероприятие, елате вие. На първия ред да изпитате емоцията на протестиращите", покани го министърът. "Със сигурност няма да съм на кино до вас", увери го съпредседателят на ПП.

Снимка: БГНЕС