София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Скопие осъмна с антибългарски графити и послания

"Българите в Конституцията е предателство", беше написано върху стената

20 дниПолитика 6

"Българите в Конституцията е предателство", беше написано върху стената на кея на р. Вардар - само на метри от площада на Скопие, предава БГНЕС. 
Районът изобилства от охранителни камери и полицейско присъствие, но никой не е забелязал извършителите, които очевидно са имали нужда от много време, за да изрисуват този голям надпис.
До това се стигна в условията на постоянната антибългарска политическа реторика по време на предизборната кампания. От самото ѝ начало кандидатите за президент и депутати на РСМ залагат на езика на омразата към България и българите. Кандидатът за държавен глава от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова заяви, че "Преамбюлът на Конституцията не е телефонен указател, за да включваме всичките ни съседи в него." Лидерът на партията Християн Мицкоски неведнъж повтори, че конституционните промени са "български диктат".
Огромната част предизборния дебат на 3 април между Мицкоски и Димитър Ковачевски (лидер на Социалдемократическия съюз) беше спор за "българския диктат" и Европейското предложение.
На 24 април ще се проведе първият тур на президентските избори. Вотът за парламент ще се проведе на 8 май, заедно с втори тур на президентските избори.

Снимка: