София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

СЛЕД ЧАСОВЕ ДЕБАТИ: Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на главен прокурор

Очаквайте подробности!

50 сПолитика 674

Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на главен прокурор. Против решението гласуваха председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Беше одобрена и хронограма, според която номинации ще се правят на 6, 13, 20 и 27 юли, а самият избор е предвидено да стане на 26 октомври.

Откриването на процедурата се случи и след изявления, че този състав няма моралното право да направи избора и след спорове за това дали трябва да се изчакат конституционните промени, дали е редно при изтекъл мандат ВСС да взема такова важно решение и дали не трябва да се изчака произнасянето на Конституционния съд по допустимостта на искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни на редица текстове от НПК, като някои са свързани с намаленото мнозинство за избор на обвинител №1.