София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

След командващия, Зеленски смени и началника на Генщаба на украинската армия

Това е генерал-майор. Анатолий Бархилевич

2 мОбщество 402 Антония Лазарова

Ден, след като смени командващия украинската армия, президентът Володимир Зеленски назначи и нов командващ на генералния щаб.

Това е генерал-майор. Анатолий Бархилевич. Той заменя Серхий Шаптала.

Във вечерното си обръщение към украинците в петък Зеленски описа Бархилевич като "опитен човек, който разбира задачите на тази война и украинските цели".

Президентът каза, че назначението е направено по препоръка на новия главнокомандващ Олександър Сирски, който беше назначен в четвъртък на мястото на ген. Валерий Залужний.

Бархилевич досега е бил командир на силите за териториална отбрана, започвайки войната като началник-щаб на Източната група войски.

Силите за териториална отбрана са сформирани от резервисти и са създадени след реформата на украинската армия в средата на миналото десетилетие, когато се изостря конфликтът в Донбас. В силите за териториална отбрана е и чуждестранният легион от доброволци чужди граждани.

54-годишният генерал Бархилевич е завършил Националния университет за отбрана на Украйна.