София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

След зявлението на Тръмп, че ще бъде арестуван: Сигурността е повишена на най-високо ниво

Бившият президент е разследван за плащане на $130 000 на порно актрисата Сторми Даниелс

1 годинаПолитика 3 Рая Златинова

В САЩ се подготвят за възможността за арест на бившия президент Доналд Тръмп, срещу протестите, които може да се проведат в големите градове на страната, предаде CNN Turk. Сигурността е повишена до най-високо ниво в района на Манхатън в Ню Йорк.

В Ню Йорк всички служители в полицията, включително детективите, са инструктирани да носят униформи. Във Вашингтон и Лос Анджелис властите увеличават броя на служителите на реда, които дежурят.

Тръмп е разследван за плащане на $130 000 на Сторми Даниелс. Прокуратурата в Ню Йорк разследваше дали е имало измамно записване на плащането.

Опитът да се прикрие престъпление в Америка може да се превърне в по-сериозно обвинение, независимо от естеството на това престъпление. Ако Тръмп бъде арестуван, той ще бъде първият бивш президент на САЩ, обвинен в престъпление.

Според новините на BBC Turkish сигурността в района на Манхатън в Ню Йорк е повишена до най-високо ниво. Пред сградата на съда са издигнати стоманени барикади. Много представители на медиите са установили лагери на мястото. Общият консенсус в американските медии е, че Тръмп е виновен. Ако това се случи, Тръмп ще бъде докаран от дома си във Флорида в Ню Йорк, където ще му бъдат взети отпечатъци и снимка. Съобщава се, че полицейското управление на Ню Йорк и ФБР обмислят евентуален арест, както и да се свържат с тайните служби на САЩ, които имат за задача да защитават бивши и настоящи американски президенти.

Степента на сигурност е повишена и в Конгреса на САЩ във Вашингтон. В Лос Анджелис се съобщава, че федералните звена за сигурност, както и местната полиция се готвят за евентуални протести. Решението дали да се подаде наказателна жалба срещу Тръмп е на окръжния прокурор на Ню Йорк Алвин Браг. „Няма да толерираме опити за застрашаване на върховенството на закона или опити за сплашване в Ню Йорк“, изпрати имейл Браг до служителите си в събота. Този имейл беше изпратен, след като Тръмп призова поддръжниците си да протестират, ако бъде арестуван.

Ако бъде признат за виновен, адвокатите на Тръмп казаха, че ще бъдат следвани стандартни процедури при арестуването на бившия президент.

Не е ясно как ще бъде реализирана такава историческа инициатива предвид опасенията за сигурността на Тръмп. Инициативата вероятно ще бъде предмет на преговори между окръжната прокуратура и правния екип на Тръмп.