София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Софийският университет отне почетно звание на четирима заради фашизъм

Асоциацията на оцелелите от Холокоста сигнализира, че са свързани с нацисткия режим през Втората световна война

Софийският университет отне почетно звание на четирима заради фашизъм

Асоциацията на оцелелите от Холокоста сигнализира, че са свързани с нацисткия режим през Втората световна война

3 месецаОбразование 34 Александра Иванова


Академичният съвет на Софийския университет реши да отнеме почетното звание "доктор хонорис кауза" на четирима души. Причината- те са свързани с нацисткия режим през Втората световна война.
Техните имена са Ханс Франк, Бернхард Руст, Едвалд Роберт Валентин фон Масов и Едуард Колрауш. В официалното изявление на университета пише:
"Мисията на Университета да бъде основният национален висш образователен, научно-изследователски и културен център с високо международно признание е несъвместима с търпимост към идеология на омразата, расизъм и престъпления срещу хуманността, посочват в позиция от Софийския университет по повод отнетите титли".

Решението е взето, след като в края на януари до ректора на Софийския университет е изпратено писмо от председателя на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца Леа Коен, която посочва имената на четирима почетни доктори на Софийския университет, членове на Националсоциалистическата германска работническа партия, и настоява да им бъде отнето почетното звание „доктор хонорис кауза“.

Първото почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет е присъдено през 1902 г.  на Екзарх Йосиф І . Той е бил удостоен като „почетен магистър на правото“. Сред отличените са Иван Вазов, Дмитрий Лихачов, Сергей Аверинцев, Пол Рикьор, Жак Дерида, Умберто Еко и други.