София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Спецакция на български и френски власти

На територията на Франция са задържани трима българи и един французин

Спецакция на български и френски власти

На територията на Франция са задържани трима българи и един французин

8 месецаКрими 4 Боряна Райчева


Престъпна група за трафик на хора, с цел трудова експлоатация, са разбили българските и френските власти, действали при съвместна операция, осъществена на 17-ти септември.
 
При операцията, на територията на Франция са задържани 4 лица, от които трима  български и един френски гражданин. Събраните доказателства сочат, че българите организирали трафика на работници от страната в района на град Лион. Там, при четирима различни работодатели, са установени общо 167 работници, наети за сезонна селскостопанска работа – гроздобер. 
 
Групата е действала под прикритието на легален бизнес – наемане на работници по трудови договори от българско търговско дружество, което от своя страна ги командировало във Франция. Така френският работодател трябвало да плаща възнагражденията на работниците на българската фирма по банков път, а тя от своя страна – на работниците. В случая огромна част от полагащото се на работниците било присвоявано от дружеството на престъпната група. За да узаконят придобитите средства, участниците ги инвестирали в търговска дейност и недвижими имоти във Франция.
 
Събраните към момета данни сочат, че жертвите на групата са предимно малоимотни и малограмотни наши сънародници, които са подписвали трудови договори на френски, без да разбират съдържанието им. След това те са транпортилани да френски градове, където ас настанявани в палаткови лагери с обещания, че в бъдеще ще получават заплащане от по 60 евро на ден.
 
Разследването на българска територия установява, че офисът на българското дружество, изпращащо работници във Франция, е регистриран на адрес, на който се намира празен незастроен парцел. 
 
В дома на участник в групата са намерени и иззети множество документи, доказващи престъпната дейност, и в частност - за големи парични суми за дарения между участниците в групата (от порядъка на 40 000 евро), декларации за значителни лични спестявания, фактури, касови бележки от бензиностанции, документи за купуване на големи количества алкохол и цигари.
 
Разследването във Франция се води за нелегална трудова дейност, трафик на хора, организирана престъпна група и изпиране на пари. Българското разследване е за изпиране на пари в резултат на трафик на хора с цел трудова експлоатация.