София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Спецпрокуратурата няма да разследва Иван Гешев заради делото "Недосегаемите"

Това съобщава разследващият сайт BIRD
1 мПравосъдие 485 Николай Парашкевов

Специализираната прокуратура е отказала да образува разследване срещу главния прокурор Иван Гешев по сигнал, свързан с делото "Недосегаемите" и споразумението, сключено от Гешев по него.

Това съобщава разследващият сайт bird.bg

Казусът попада отново в прокуратурата, след като следователят Бойко Атанасов е сезирал Министерството на правосъдието, а то препраща сигнала му към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Преписката е разпределена на Александър Мумджиев.

Той констатира, че в него има твърдения за извършено престъпление от общ характер.

Затова го изпраща към Върховната касационна прокуратура.

След като сигналът попада във върховната прокуратура, от там експресно го изпращат по компетентност на Специализираната прокуратура.

Спецпрокуратурата отказва да бъде образувано разследване по сигнала срещу Гешев.

Апелативната спецпрокуратура потвърждава това постановление на 18 април, когато влязоха в сила промените в Закона за съдебната власт, с които от юли се закрива специализираното правосъдие.

Всичко това отнема на прокуратурата 50 дни, завиден период на фона на дългите месеци, които обикновено се протакат проверките.

Според bird.bg следователят Бойко Атанасов не е разпитан и дори не е уведомен за постановения отказ Гешев да бъде разследван.

Не е ясно дали е разпитан някой от другите потенциални свидетели, както и дали са снети сведения от самия Гешев.

Това не е първият път, когато спецпрокуратурата се занимава с този случай.

Точно преди Гешев да бъда избран за главен прокурор в края на 2019 г., спецпрокуратура съобщи, че е отказала да образуват досъдебно производство по сигнала на сдружение БОЕЦ за престъпление срещу правосъдието.

В сигнала си Атанасов изтъква, че с постановлението за прекратяване на наказателното производство, Гешев е осуетил наказателното преследване срещу обвиняемите, когато те вече са се признали за виновни и са осъдени като участници в организирана престъпна група.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!