София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Споразумение между власт и опозиция във Венецуела

Гуайдо не участва в подписването на споразумението

Споразумение между власт и опозиция във Венецуела

Гуайдо не участва в подписването на споразумението

8 месецаПолитика 5 Боряна Райчева


Въоръжените сили на Венецуела приветстват постигането на споразумения, насочени към преодоляване на политическата криза между правителството и част от опозицията. Това съобщи в понеделник министърът на отбраната на Боливарската република Владимир Падрино Лопес.

"Всичко, което насърчава [мирното] съвместно съществуване и националния мир, винаги ще бъде приветствано от националните боливарски въоръжени сили. Ние знаем как да продължим напред, въпреки различията си", написа той в Twitter.

Министърът добави, че "суверенитетът на Венецуела и независимостта ѝ винаги трябва да са над всички интереси".

По-рано министърът на съобщенията и информацията на Боливарската република Хорхе Родригес заяви, че правителството на Венецуела и редица представители на опозицията са се договорили да създадат Национален съвет за диалог за мир - постоянен орган, в рамките на който политическите противници ще преговарят по широк спектър от въпроси. Министърът отбеляза, че партиите вече са се договорили да свикат нова Централна избирателна комисия, да освободят затворници и да възобновят участието на проправителствената Обединена социалистическа партия на Венецуела в работата на Народното събрание, еднопалатен парламент, който се контролира от политически противници на настоящата изпълнителна власт.

Гуайдо не участва в подписването на споразумението с правителството.